Liên kết website
Bản đồ hành chính
ban do bac ho Cổng thông tin điện tửTỉnh Khánh HòaCổng thông tin điện tử tỉnh Khánh HòaCổng thông tin điện tử chính phủHệ thống vb pháp luậtTruong xa
Thống kê truy cập
Văn hóa - Xã Hội

HÃY NÓI KHÔNG VỚI BẠO LỰC GIA ĐÌNH

HÃY NÓI KHÔNG VỚI BẠO LỰC GIA ĐÌNH
Bạo lực gia đình xảy ra ở mỗi gia đình có nhiều nguyên nhân trong đó sự thiếu hiểu biết của phụ nữ và nam giới về những quyền con người (như quyền bất khả xâm phạm về thân thể, quyền được tôn trọng về danh dự và nhân phẩm) và bình đẳng giới là một trong những nguyên nhân thuộc về nhận thức

         Bạo lực gia đình xảy ra ở mỗi gia đình có nhiều nguyên nhân trong đó sự thiếu hiểu biết của phụ nữ và nam giới về những quyền con người (như quyền bất khả xâm phạm về thân thể, quyền được tôn trọng về danh dự và nhân phẩm) và bình đẳng giới là một trong những nguyên nhân thuộc về nhận thức

         Do xã hội chúng ta vẫn tồn tại những quan niệm về định kiến giới, tư tưởng trọng nam khinh nữ, cho rằng nam giới có quyền lực và có quyền “dạy” vợ. Cộng đồng và xã hội vẫn coi bạo lực gia đình là chuyện riêng của gia đình mà không can thiệp kịp thời, chưa tạo ra dư luận rộng rãi.

         Trẻ em chứng kiến bạo lực gia đình tạo thành tâm lý cam chịu khi trở thành phụ nữ và hình thành thói quen của nam giới cho rằng bạo lực gia đình như một biện pháp cần thiết để giải quyết mâu thuẫn gia đình.

         Chính quyền và các tổ chức đoàn thể chưa hoàn thành chức năng, nhiệm vụ của mình trong phòng chống bạo lực gia đình. Một bộ phận cán bộ, công chức vẫn coi bạo lực gia đình là vấn đề của gia đình.

         Chưa xử lý triệt, chưa chủ động trong các vụ việc bạo lực gia đình xảy ra tại địa phương. Chính quyền, các đoàn thể chỉ vào cuộc với những vụ bạo lực gia đình có hậu quả nghiêm trọng khi nạn nhân hoặc người nhà nạn nhân có đơn kêu cứu hoặc có trình báo.

         Trong công tác hòa giải, thường khuyên phụ nữ nín nhịn mà không triệt để xử lý theo pháp luật người gây bạo lực gia đình.

        Trong tất cả các nguyên nhân trên, nguyên nhân thuộc về nhận thức trong đó định kiến giới, tư “tưởng trọng nam khinh nữ” được xem là nguyên nhân gốc rễ của bạo lực gia đình.

         Các yếu tố dẫn đến bạo lực gia đình

         Nguyên nhân kinh tế và các tệ nạn xã hội như nghiện rượu, cờ bạc, ma túy, mại dâm được coi là những nguyên nhân cơ bản. Khi sử dụng các chất kích thích như rượu, ma túy, nam giới có nguy cơ giải quyết những khó khăn bằng hành vi bạo lực mà trước hết là bạo lực với các thành viên gia đình.

         Các tệ nạn như mại dâm và ngoại tình cũng làm cho người nam giới có thể lạnh nhạt, bỏ mặc, thậm chí đánh đập vợ, con.

       Những cặp vợ chồng phải bươn chải vất vả để kiếm sống thường có nhiều sự căng thẳng tinh thần hơn dẫn đến việc nam giới thường sử dụng sức mạnh của mình để gây ra bạo lực với vợ.

         Đối với một số nam giới, việc thiếu việc làm và nghèo đói làm cho nam giới cảm thấy tự ti khi không làm đúng vai trò được xã hội xác định là người trụ cột trong gia đình cũng dễ dẫn đến bạo lực gia đình.

         Tuy nhiên, bạo lực gia đình cũng xảy ra ở trong các gia đình có điều kiện kinh tế tốt, vợ chồng có trình độ học vấn cao, công việc ổn định.

         Hậu quả của bạo lực gia đình

        Hậu quả đối với nạn nhân về sức khỏe thể chất: Sức khỏe bị hủy hoại, thương tích đau đớn, có thể bị khuyết tật suốt đời, thậm chí dẫn đến tử vong.

        Về sức khỏe tinh thần: Luôn ám ảnh bị bạo lực; chán nản, buồn rầu, lo lắng, sợ hãi, mất tự tin, hoang mang, trầm cảm; cảm thấy cuộc sống nặng nề, căng thẳng và tuyệt vọng.

         Về sức khỏe sinh sản: Mang thai ngoài ý muốn, thai nhi suy dinh dưỡng, sẩy thai, đẻ non, lây nhiễm các bệnh lây truyền qua đường tình dục, nhiễm HIV.

        Hậu quả đối với người gây bạo lực gia đình: Phá hỏng mối quan hệ vợ - chồng, cha mẹ - con cái, ông bà-cháu, cảm thấy cô đơn ngay trong gia đình. Phải đóng tiền nộp phạt vi phạm hành chính khi gây ra bạo lực gia đình. Bị truy cứu trách nhiệm hình sự nếu gây hậu quả nghiêm trọng với nạn nhân.

        Hậu quả với trẻ em: Với trẻ nhỏ dưới 5 tuổi: Khóc nhiều, suy dinh dưỡng, chậm lớn, chậm phát triển trí tuệ, e ngại khi tiếp xúc với người lạ.

        Với trẻ trong độ tuổi trước vị thành niên: thiếu tập trung và không có khả năng chơi tích cực; vụng về, lóng ngóng và hay gây rối; tránh va chạm và dễ chiều theo ý người khác; mất hứng thú với các hoạt động xã hội và giảm năng lực xã hội; lẩn tránh các mối quan hệ với các bạn cùng lứa tuổi.

        Với trẻ vị thành niên: học kém, bỏ học, phạm tội, uống rượu, hút thuốc lá và nghiện ma túy; thiếu tin tưởng vào người lớn; bỏ đi khỏi nhà; có thể có các hành vi bạo lực như người lớn; chán nản và có ý nghĩ tự tử; thậm chí tự tử.

        Hậu quả đối với gia đình: Li thân, li hôn. Tốn tiền chữa trị và phục hồi sức khỏe thể chất và sức khỏe tinh thần cho nạn nhân và người chứng kiến bạo lực gia đình.

        Giảm thời gian và năng suất lao động từ đó giảm thu nhập gia đình. Không có khả năng làm tròn bổn phận với gia đình nội, ngoại.

       Hậu quả đối với xã hội: Giảm sự đóng góp của nạn nhân và người gây bạo lực gia đình đối với xã hội tạo ra lực lượng lao động tương lai có sức khỏe thể chất và tinh thần yếu, thiếu sáng tạo. Nếu không xử lý triệt để, xã hội sẽ chấp nhận và dung túng cho bạo lực gia đình. Hạn chế hiệu quả công tác phòng chống HIV/AIDS và kiểm soát mất cân bằng giới tính khi sinh.

      Với những hậu quả nghiêm trọng của bạo lực gia đình. Mỗi gia đình chúng ta hãy nói không với bạo lực gia đình; “Mình là đàn ông, mình chống bạo lực gia đình”; bạo lực gia đình là vi phạm pháp luật. Mỗi gia đình hãy là tế bào lành mạnh của xã hội.

 

Đỗ Thi

Họ tên*
Email*
Bình luận*
nL9zTF
5/26/2019 4:36:51 PM

Free medical insurance http://xnxx.in.net/xnxxindonesia/ Xnxx Indonesia "Europe needs to win back popular support, replacing austerity with a people's plan for jobs-led growth and higher living standards. It needs to go back to its roots by balancing a dynamic economy with social protection and fair shares."

I0MCeG
5/26/2019 4:36:59 PM

I'll text you later http://xnxx.in.net/xnxxcom/ Xnxxcom Platinum Partners' Value Arbitrage fund was also due toreceive stock in Asiasons as part of a share placement used tofund Asiasons' purchase of a stake in oil explorer Black ElkEnergy Offshore Operations LLC. That deal is in limbo after SGXqueried whether Asiasons had a strong enough mandate to makethat share issue.

BvrZfh
5/26/2019 4:37:06 PM

What do you study? http://xnxx.in.net/xxnx/ Xxnx Last year, several petitions were created on website Change.org suggesting that chains keep their doors shut on Thanksgiving, which is a major national, non-denominational holiday in the United States. Change.org is a website that allows people to create and sign petitions.

aNTbH
5/26/2019 4:37:12 PM

Could you tell me the dialing code for ? http://greatlakesstudentloans.in.net great lakes student loan These resources provide countless possibilities for practice. Even without formal instruction, following the "Test it, score it, ask why" strategy puts you on the path to a strong understanding of the SAT.

rP1xhs
5/26/2019 4:37:15 PM

We work together http://imagefap.in.net imagefap celeb fakes Just seating a new impartial jury could take weeks, given the widespread publicity of the trial that captured headlines worldwide with lurid tales of sex, betrayal and a bloody killing. That lengthy process would be followed by reading testimony and evidence to bring the fresh panel up to speed before jurors would once again attempt to decide whether Arias should live or die.

CkBrJ
5/26/2019 4:37:24 PM

I've just graduated http://silverdaddies.fun silver daddies A half-hearted effort could wreck high expectations that centrist President Enrique Pena Nieto has the will to apply shock therapy to an ailing energy industry and beyond to other moribund sectors of the economy.

H2tNOu
5/26/2019 4:37:28 PM

We need someone with qualifications http://xnxx.in.net/xxnn/ Xxnn On this week's Daily News Fifth Yankees Podcast, Mark Feinsand sits down with Yankees outfielder Vernon Wells to discuss the current state of the team, the Ryan Braun and Alex Rodriguez controversies and much more.

661OOv
5/26/2019 4:37:35 PM

What do you do? http://xnxx.in.net/xnxxhd/ Xnxx Hd Gunnarsson even played the pass of the half, the ball lifted over Javi Garcia and Joleon Lescott. Campbell raced through, and shot just wide as Joe Hart rushed out. Campbell could have had a hat-trick in the first half. When the uncertain Garcia, a poor understudy for the injured Vincent Kompany, misjudged the ball, Campbell darted through but Hart spread himself well.

gFqnU
5/26/2019 5:01:04 PM

Incorrect PIN http://xnxx.in.net/xnxxjapan/ Xnxx Japan Gifford, a television icon, has been a morning show staple since her pioneering days on “Live! with Regis and Kathie Lee,” while Kotb has been a “Dateline” correspondent since 1998 and Giffords’ on-air partner-in-crime since 2008.

eltcJB
5/26/2019 5:01:11 PM

I've come to collect a parcel http://xnxx.in.net/japanxnxx/ Japan Xnxx Reckitt had said previously that the right time to consideroptions for the unit would be following the launch of cheap,generic Suboxone tablets. In February, U.S. regulators approvedtwo generic versions of the drug.

wZFrh
5/26/2019 5:01:18 PM

Pleased to meet you http://xnxx.in.net/xnxxasia/ Xnxx Asia That is not solely down to Di Canio. As he will no doubt argue when his failure at Sunderland is mentioned to him in future job interviews – if his reputation has not already been completely shot to pieces - he had no control over transfers.

amlgN
5/26/2019 5:01:24 PM

We need someone with qualifications http://xnxx.in.net/xnxxdesi/ Xnxx Desi "This is very big business, very political, and several governments are pushing for it," said chemical weapons expert Dieter Rothbacher, who used to train inspectors at the OPCW. "These units will be operating in Syria for a long period of time."

D1QjW
5/26/2019 5:01:32 PM

Yes, I love it! http://xvedio.in.net xvedio.com In a totally independent event, a woman carried mitochondria—tiny structures contained inside cells—that would become the only mitochondria people have today. Like the Y-man, she lived around other people, but over thousands of years, luck struck down all others' mitochondria save her own.

JpYLVE
5/26/2019 5:01:42 PM

It's OK http://fatmomtube.in.net fat mom tube "The Android operating system hasn't been secured properly,"said Rob Enderle, principal analyst with Enderle Group, notingthat Samsung has layered technology on top of the operatingsystem in an attempt to make its Galaxy devices safer.

1ShXGB
5/26/2019 5:01:46 PM

I read a lot http://xnxx.in.net/xnxxporno/ Xnxx Porno In September 2012, researchers discovered that there was a third ring. Satellite images showed it form in between the two original rings and remain for about a month before disappearing completely. In its wake, the researchers were left wondering where it came from and what it was doing there.

452GJ
5/26/2019 5:01:52 PM

I do some voluntary work http://xnxx.in.net/xnxxmovies/ Xnxx Movies The cynics, whobelieve players often take time-outs for tactical rather than medical reasons,pointed out that Azarenka had called for the trainer after blowing five matchpoints.  The episode prompted renewed calls for a change to the rules,which allow players to take a three-minute time-out for a “treatable medicalcondition” once their condition has been assessed.

roNRnE
5/26/2019 5:01:56 PM

Could you please repeat that? http://madthumbs.fun mad thumbs Quinn and others worry that an armed teacher may actually put kids more at risk, rather than protect them. If a shooter did come on campus, for example, teachers might have to choose between safeguarding students and leaving them to respond to an incident. Having an armed teacher on campus also could complicate matters for a responding officer who doesn't know if the teacher is an employee or the shooter, Quinn said.

aEimg
5/26/2019 5:02:02 PM

What sort of music do you listen to? http://xnxx.in.net/xnxxdownload/ Xnxx Download A Twitter message from Mr Sikorski revealed he was “pleased that Russia has taken up Poland’s suggestion of her role in dismantling Syria’s chemical weapons arsenal”. He added that he had “proposed the ultimatum” to John Kerry, the US secretary of state, after getting the support of the European People’s Party, a grouping in the European parliament, during a meeting on Saturday.

UsNft
5/26/2019 5:24:51 PM

Sorry, I ran out of credit http://xnxx.in.net/xnxxporn/ Xnxx Porn "He was a little weird and usually stayed under the radar," one classmate at the Thor Heyerdahl school told Reuters, preferring not to give his name. But Dhuhulow had appeared ambitious and got good grades, the classmate said.

AZyCq1
5/26/2019 5:24:58 PM

I'm not sure http://xnxx.in.net/xnxxjepang/ Xnxx Jepang Bino the albino alligator lives at the Sao Paulo Aquarium, where he's been since 2007. Veterinarians said Wednesday that he was born eight years ago with his ailments, and nothing seemed to alleviate them.

toIyxR
5/26/2019 5:25:04 PM

Very interesting tale http://imagefap.in.net imagefap captions Benchmark prices for Canadian heavy oil - known as WesternCanada Select - always trade at a discount to West TexasIntermediate (WTI), the benchmark crude in North America.But since the deal, the price of Canadian heavy has beenextraordinarily volatile.

dqC7Vx
5/26/2019 5:25:12 PM

Other amount http://xnxx.in.net/xnxxgay/ Xnxx Gay I usually grab a coffee and bacon buttie and talk to the always friendly and generally flirtatious traders. On this visit, Dennis, one of the sellers, presented me with a cluster of white roses with a beautiful heady scent which I accepted (blushingly, of course). The traders are a great source of information and, I’ve always found, happy to answer any question you have on flower care: for example, why do my orchids keep dying and how can I prolong the life of the (sadly, infrequent) bouquets that land on my doorstep?

IwTRw
5/26/2019 5:25:17 PM

History http://xnxx.in.net/gayxnxx/ Gay Xnxx As the attacks have grown sharper, political donations fromnational lobbying groups have followed. McAuliffe has been thebiggest beneficiary: Some 74 percent of the $17.4 million initemized donations above $100 - the threshold the VirginiaPublic Access Project uses to track donations - came fromoutside Virginia.

tTXeA
5/26/2019 5:25:22 PM

I'm at Liverpool University http://xvedio.in.net/xvidoes/ xvidoes com The coalition has struggled to form a coherent response to a Russian initiative that proposes Assad hands over the country's massive chemical weapons arsenal in return for averting a threatened U.S.-led punitive strike.

y68OH
5/26/2019 5:25:28 PM

Best Site Good Work http://xnxx.in.net/videoxnxx/ Video Xnxx Stuart Weinstein, Ignacio V. Ponseti chair and professor of Orthopaedic Surgery and professor of Pediatrics at UI Children’s Hospital, and Lori Dolan, a research scientist in the Department of Orthopaedics and Rehabilitation at the UI Carver College of Medicine, led a study team that set out to compare the risk of curve progression in patients with AIS who wore a brace with patients who did not. The study team, from the Bracing in Adolescent Idiopathic Scoliosis Trial, recruited patients who were at risk for continued worsening of their spinal curves based on age, skeletal immaturity, and curve severity.

Gfu54P
5/26/2019 5:25:33 PM

How do I get an outside line? http://xnxx.in.net/xnxxjapan/ Xnxx Japan Coming off the deepest postseason run in franchise history, which culminated with a trip to the 2013 Western Conference Finals, Memphis will tip-off an eight-game preseason slate tonight against the Chicago Bulls at the Scottrade Center in St. Louis. The Grizzlies will open the regular season on Wednesday, Oct. 30 at San Antonio before hosting the Detroit Pistons in the home opener on Friday, Nov. 1 at FedExForum.

f1taE
5/26/2019 5:34:57 PM

I'm on a course at the moment http://xnxx.in.net/xnxxcom/ Xnxxcom "If there is a bump in the economic road, if there is apolitical penalty to be paid, we can recover from those things,"he said. "But we can never recover if Obamacare is implementedon the American people, and it will diminish the trajectory ofthe American destiny by turning us into a dependency society."

F1mWeE
5/26/2019 5:35:06 PM

I'm only getting an answering machine http://xnxx.in.net/xnxxjapanese/ Xnxx Japanese Stamps asked people visiting the McKnight clinic to close their eyes and block one nostril, and to tell her when they could smell a small cup of peanut butter; the test was then repeated on the opposite side of the nose with that nostril blocked. She used an ordinary ruler to determine how far away the peanut butter was from each nostril when it could be smelled.

co4EhX
5/26/2019 5:35:18 PM

Can I call you back? http://xnxx.in.net/xxnx.com/ Xxnx.com Last year, I was transitioning from the Riddick character to the Dom character and I was about two weeks into shooting Dom and my twin brother came out from New York to visit me. We went to dinner and he goes like this to my stomach (hits it). 'Hey man that's solid. You are cheating, man. I read somewhere that when you do the Dom character you drink a lot of beers to get a mechanic's belly. Where is it, man?'

q2xT4
5/26/2019 5:35:28 PM

Hello good day http://xnxx.in.net/sunnyleonexnxx/ Sunny Leone Xnxx Staff at the New York Attorney General's office said theyintend to recommend filing an action against the bank's MerrillLynch unit from their mortgage bond investigation, the bank saidin the filing.

x5NGu
5/26/2019 5:35:37 PM

In a meeting http://xnxx.in.net/javxnxx/ Jav Xnxx Elif Yavuz and her partner, Ross Langdon, died in each other’s arms — one of the many horrifying stories from Westgate Mall in Nairobi, where 62 innocents were slain by a cadre of Al Qaeda-linked lunatics in three days of hell.

IernE
5/26/2019 5:35:46 PM

I work for a publishers http://xnxx.in.net/tamilxnxx/ Tamil Xnxx The Hellenic Financial Stability Fund (HFSF), the rescuevehicle set up to recapitalise Greece's major lenders, said itaimed to sign a binding agreement with Eurobank on Monday,without providing further details.

CwaWEU
5/26/2019 5:35:52 PM

Recorded Delivery http://xnxx.in.net/gayxnxx/ Gay Xnxx For the past year, researchers at the DOE’s National Energy Technology Laboratory (NETL) have monitored a fracking site in western Pennsylvania, southwest of Pittsburgh. They allegedly found no evidence that the chemical-laced fluids injected into the ground made their way to the surface, the Associated Press reports.

djNIFx
5/26/2019 5:35:58 PM

Your account's overdrawn http://xxxnx.fun xxlx Palestinians wave Palestinian and Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP) flags during a protest against the renewal stalled peace talks with Israel, in the West Bank city of Ramallah July 28, 2013.

QKXHSs
5/26/2019 5:36:06 PM

I'm retired http://greatlakesstudentloans.in.net great lakes loans “They’re going about it the right way,” Birch says. “They’re not trying to hit financial targets to keep Wall Street happy. Mark [Zuckerberg] has got a very, very long-term view of the business and he wants to build something that’s going to be around for generations.

TErykP
5/26/2019 5:36:12 PM

Enter your PIN http://xnxx.in.net/sunnyleonexnxx/ Sunny Leone Xnxx There is a moment when everything changes. Something familiar crosses a boundary and suddenly behaves in new ways. Take water for example. In middle school science class, you probably learned about saturation ...

QhvxU
5/26/2019 6:33:11 PM

Whereabouts in are you from? http://xnxx.in.net/xnxxcom/ Xnxxcom Brown's intervention Sunday came after some progress was made on the most contentious issues - pay raises, health care and pensions - figures on both sides said, but the negotiations went into recess shortly before 8:30 p.m.

rDklF
5/26/2019 6:33:19 PM

I saw your advert in the paper http://xnxx.in.net/phimxnxx/ Phim Xnxx (Reporting by Greg Roumeliotis and Soyoung Kim in New York; Additional reporting by Poornima Gupta and Edwin Chan in San Francisco and Jessica Toonkel and Michael Erman in New York; Editing by John Wallace, Lisa Von Ahn, Tim Dobbyn and Lisa Shumaker)

6SKu9
5/26/2019 6:33:29 PM

I came here to work http://ghettotube.in.net ghetto tube Genetically engineered (GE) foods and the potentially harmful effects they bring with them are topics stirring up plenty of debate all around the world, and several countries have partial or full bans on GE foods. In the EU, genetically engineered foods must be labeled, and GE papaya is totally banned. Genetically engineered papaya is grown in Asian countries such as Thailand, as well as in Hawaii.

OQZ4s
5/26/2019 6:33:35 PM

A few months http://greatlakesstudentloans.in.net great lakes loans Apple shares extended their climb, gaining 1.6percent to $497.53, a day after activist investor Carl Icahntweeted that he has a "large position" in Apple and believes thestock could be worth as much as $700 a share if CEO Tim Cookpushed for a larger buyback.

rtvpWX
5/26/2019 6:33:46 PM

Whereabouts in are you from? http://xnxx.in.net/teluguxnxx/ Telugu Xnxx Other data on Friday showed a slight gathering of inflationary pressure, with the 12-month reading of the Commerce Department's gauge of core inflation rising to 1.2 percent in June from 1.1 percent a month earlier.

OxosNC
5/26/2019 6:33:53 PM

I stay at home and look after the children http://xnxx.in.net/javxnxx/ Jav Xnxx For Galili this creates a huge problem in the international sphere. "We are threatened by Iran and the world because we are Jewish — not Israel, a state with certain policies. We are threatened because we are Jewish."

WuI9l
5/26/2019 6:34:02 PM

Could you transfer $1000 from my current account to my deposit account? http://xnxx.in.net/freepornxnxx/ Free Porn Xnxx The Queen, the Prince of Wales and other members of the Royal family will tour the stalls on the Palace lawn later today, before attending the first of four nightly concerts featuring acts including Katherine Jenkins and Russell Watson.

b0uxia
5/26/2019 6:34:13 PM

I'm afraid that number's ex-directory http://xnxx.in.net/xnxxindia/ Xnxx India A meeting of the sharpest minds on the day's most important topics, Debate Club brings in the best arguments and lets readers decide which is the most persuasive. Read the arguments, then vote. And be sure to check back often to see who has gotten the most support—and also to see what's being discussed now in the Debate Club.

DV công đọ 3tra cuu tinh trang su ly ho so Hệ thống một cửaEofficeso nghanh dia phuong Tra cuu tthcTra cuu van ban Tra cuu đo 3 Tra cuu hs mot cua Nộp trực tuyếnÝ kiến công dân
Tin nổi bật
THĂM DÒ Ý KIẾNVideo

5/27/2019 8:34:47 PM

^ Về đầu trang